2013/10/15

Az erdő több

Az ötödik darabja az animációsorozatának az RMK honlápjáról. Itt az észt erdő mai állapotáról esik szó. Nem is olyan rossz a helyzet, bár többet is járhatnának erdőben az emberek, főleg mert nem kerülne olyan nagy erőfeszítésbe, hiszen mindenhol közel van.

"Több mint a felét a mai Észtország területének erdő fedi. Európában csak Finnország, Svédország és Szlovénia büszkélkedhet nagyobb aránnyal.


A gyors életben az ember egyre inkább eltávolodik az erdőtől. Az észtek nagyra becsülik az erdőt és sokan úgy gondolják, hogy túl sok erdőt irtanak. Ám ugyanannyi ember fontosnak tartja a természetes építőanyagokat, és azt gondolja, hogy többet kéne használni a fát.
A kutatások alapján tudjuk, hogy Észtországban évente több erdő nő, mint amennyit kivágnak. Az ország területének 18%-a pedig természetvédelmi terület, ami biztosítja a természet jellegzetességeinek és a faji sokféleségének megőrzését. Az észt erdők alapterülete is nőtt, most 2,2 millió hektárt tesz ki.
Az irtásokon hagyott erős, magányos fák magokat szórnak az irtásra, ebből lesz majd új erdő. A kiszáradt fák sok fajta bogárnak képeznek élőhelyet, és amikor ezek a fák egyszer mégis kidőlnek, akkor ott elkezdenek élni újabb növények, bogarak, és termőföld lesz belőle a fiatal erdőnek. Az erdő élete is körforgásban van.
Gyakran azt hiszik, hogy a fával való fűtés pazarlás, és ezt máshol nem csinálják, de az az igazság, hogy több mint a felét annak a fának, amit a világon levágnak, eltüzelik. Észtországban ez a mennyiség csak egy negyede az egy évben kitermelt fának.
Fakidolgozás 4,5%-át képezi a bruttó hazai terméknek, fa és faáru pedig 15%-át Észtország exportjának. Csak ezen a gazdasági területen nagyobb az export az importnál. Ezt nagyrészt annak köszönhetjük, hogy helyben készítenek bútorokat vagy egész házakat, amit aztán eladnak külföldön.
Egyre fontosabbá válik az erdő érzelmi és egészségmegőrző értéke is. Észtországi emberek szeretik az erdőt. Minden észtországi lakos évente legalább egyszer kirándul valamelyik turistaúton, használja az erdőkben kialakított máglyarakóhelyeket, felállítja a sátrát egy-egy tisztáson vagy felmászik egy-egy mocsári kilátótoronyba.
Észtország kicsi, de egyike a világ legerdősebb országainak, ahol értelmesen tudják használni a természet adta ajándékokat. Az erdőink növényzete és állatvilága gazdag, sok erdei gyümölcsöt és gombát szedhetünk benne.
Az erdő több, mint amennyit ésszel fel tudunk mérni."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése