2013/10/15

Erdőültetés

Észtország 2004 május 1-jén csatlakozott az Európai Unióhoz. A megünneplés egy jelmondata az volt, hogy ültessünk 1 millió fát. Az erdőültetés másik apropója a dalos- és táncosünnep volt, és a tavasszal megszervezett kalákákon sok-sok néptáncegyüttes és kórus vett részt. A 2004-es táncosünnepének témája is az erdő volt. Las jääda ükski mets vagyis Maradjon meg legalább egy erdő. Sajnos nincsenek jó felvételek a youtube-on, ezért el kell menni majd Észtországba és élőben nézni a táncosünnepet és jelen lenni a dalosünnepen.

Na jó, azért meg lehet nézni a táncosünnepet itt: http://arhiiv.err.ee/vaata/xvii-uldtantsupidu-las-jaada-ukski-mets
Egyébként több mint 7000 táncos taposta 2004-ben az ünnepen a Kalevi stadion esőáztatta füvét, de azért nagyon jól éreztük magunkat akkor is, ha közben szitált az eső.

Az Észt Köztársaság 100. születésnapjára 2018-ban már most készülnek tölgymakkok gyűjtésével-elültetésével. Az a terv ugyanis, hogy 2018-ban szerte Észtországban 100 tölgyes parkokat, fasorokat vagy pagonyokat ültetnek. A eredeti ötlet az, hogy minden megyében legalább egy ilyen ültetvény legyen. Az ültetésben sok iskola és helyi önkormányzat vesz részt.
A tölgy életerő jelképe, és fontos szerepe van az észt népköltészetben is.
A projektről angolul: https://www.eesti.ee/ev95/en/homepage

Tölgyfa a Rocca al Mare szabadtéri múzeumban
Ahogy sok más népnél, így az észteknél is elterjedt az a szokás, hogy újszülötteknek ültetnek egy-egy fát, ami aztán együtt cseperedik az emberi csemetékkel.
A filozófia pedig az, hogy fából sosincs túl sok, szeretjük a fákat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése