2014/01/22

Arvo Pärt

A legismertebb észt a világon minden bizonnyal Arvo Pärt zeneszerző, aki 1935-ben született Paide városkában, de egész kicsi korában Rakverébe költözött édesanyával, ott járt zongoraórára, és ott is születtek az első zeneszerzői kísérletei. Később a tallinni zeneiskolában tanult zeneszerzést, szerkesztőként dolgozott az Észt Rádióban, majd szabadúszó zeneszerző lett.
Egy sajátos technikát talált ki, amit tintinnabulinak nevezett el. Ebben a technikában íródott első darabja a Für Alina. A tintinnabuli alapgondolata az, hogy a zeneszerző a hanganyag csökkentésére, csak a legfontosabb meghagyására törekszik. Erről beszél a róla készült filmben is:


Arvo Pärt a leginkább játszott élő zeneszerző a világon. Nem csak a művei csodálatosak, hanem az egész lénye és beszédmódja is elbűvölő.
Rakvere városában pedig van egy érdekes szobor, ami egy biciklis legényt ábrázol és amit Arvo Pärtnak ajánlották. Az ötvenes évek elején ott hallgatta Arvo Pärt az utcai rádióból a komolyzenei koncerteket, de hogy ne tűnjön furcsának a klasszikus zene iránti érdeklődése, azért biciklit vitt magával álcának, és ott körözött a rádiós oszlop körül a főtéren.

A fotó forrása: http://foto.nurmoja.net.ee/Rakvere/noormees_jalgrattaga/DSC_1138.JPG
Még információ: http://www.arvopart.ee/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése