2014/01/18

Haapsalu és Ilon Wikland

Haapsalu városa egy kiváló díszpolgárnak is örülhet. Ugyanis Haapsaluban töltötte gyermekkorát Ilon Wikland, akit arról ismerhetnek szerte a világban, hogy Astrid Lindgren, hírneves svéd gyerekírónak illusztrátora.
Ilon Tartuban született 1930-ban, iskolába Tallinnban kezdett járni, de miután elváltak a szülei, Haapsaluba került a nagyszüleihez, ahol 1939-44 élt. Aztán pedig 1944 őszén nagyanyja a háború elől menekítve a tengeren túli Svédországba küldte az unokáját, ahol művész nagynénjénél talált új lakóhelyre Stockholmban. Ott tanult könyvtervezést, iparművészetet és festészetet, később még Londonban és Párizsban képezte tovább magát.
A hazájába csak 1987-ben tért vissza, de akkor még nem juthatott el tovább a fővárostól. A gyerekkora kedves városába, Haapsaluba 1989-ben tudott elmenni, és ezután már számos alkalommal tett látogatást.

Ilon Wikland a Haapsalu sall c. könyvben dupla gyöngyvirágos sáljával

Ilon Wikland a műveinek jelentős részét az Észt államnak adományozta. Az értékes gyűjtemény egy része látható az Iloni Imedemaa, azaz Ilon Csodaföldje nevét viselő galériában Haapsaluban (http://www.ilon.ee/). A tárlat időnként cserelődik, mert minden darab nem is férne el egyszerre. Ezért is érdemes felkeresni a városkát. Én nyáron tervezem megtenni, lehetőleg saját készítésű haapsalui sállal a vállamon.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése