2014/01/17

Haapsalui sál

Haapsalu egy kis tengerparti városka Nyugat-Észtországban, amelyet a gyógyiszapjáról ismernek. Az ottani embereknek valószínűleg nem okoz nagy fejtörést, amikor valami szép észt készítésű tárggyal szeretnék megajándékozni a külföldi vendégeiket, hiszen saját különleges gyönyörűsége van a városnak, a haapsalui sál - Haapsalu sall. Valamikor a 19. század második negyedében kezdtek el a vidékről Haapsalu városába költözött nők kötőtűkön sálakat kötni, mert a szűkös városi házakban nem fértek volna el nagy szövőszékek. És amikor a 19. században a városban létrehozták az első iszapgyógyintézetet, egyre több külföldi érkezett oda nyaralni és üdülni. Ezek a tehetős nyaralók népes vevőtábornak bizonyultak a haapsalui nők portékájának. Voltak, akik nagyobb számban vásároltak fel sálakat, és túladtak rajtuk jó haszonnal. Így terjedt el haapsalui sál Pétervárott, Moszkvában és más nagyvárosokban is.
A 19. század végére jelentős kiegészítő bevételt biztosított családoknak a kötés. Minden nő kötött a családokban, és már nagyon korán - gyakran már hét éves korukban - tanították kötni a lányokat. Volt olyan család, ahol fiúk is besegítettek. Telente akár 70-80 sál is készülhetett egy-egy családban, amit aztán nyáron el lehetett adni. Nyáresténként pedig a városi sétálóutcákon ültek a kötők a padokon, és csattogtatták a tűket, mellettük pedig kosarakban a kész csipkecsodák.
1932-ben az akkori svéd koronaherceg, későbbi király, Gustav Adolf is egy ilyen sálat kapott ajándékul az észtországi látogatáson tett haapsalui útján.
Manapság megint divatba jött a sálkötés, és megjelent egy mintákat tartalmazó gyűjteményes könyv is, ami gyakorlati tanácsokkal is ellátja a fürgeujjúakat, így már nem csak a haapsaluiak közt akadnak sálmesterek, hanem szerte az országban.

A sál maga hagyományosan fehér csipke vastagságú gyapjúfonalból készül, külön kell kötni a középső részét és a szélét, majd összevarrni a kettőt. Aztán még áztatni kell egy kicsit vízben, majd fakeretre kifeszíteni, hogy megkapja a formáját.


A kész sál olyan finom, hogy át lehet húzni egy karikagyűrűn, de amellett még mindig melegít is, hiszen gyapjúból készül.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése