2014/01/26

Láp - raba

Észtország egyik különlegessége a lápok, amelyek kb. egy ötödét teszik ki az ország területének. Ezzel az aránnyal harmadik helyen vagyunk a világon Finnország és Kanada után. A lápok legősibb természetes összetétele Észtországnak, melyek már 10.000 évvel ezelőtt kezdtek kialakulni. A lápokban nagy a fajgazdaság, kb. egy negyede Észtország növényeinek megtalálható a lápokban. Például a rovarevő harmatfű egész általános.

Viru raba ősszel
A lápok lassan fejlődnek, a talajban lévő tőzegmoha növekedésével a felszín dagad mint a kenyér - innen jön a magyar dagadóláp elnevezés. A moha évi egy millimétert nő. A tőzegmoha bomlásával képződik a tőzeg, ami értékes energiaforrásnak számít. Az észt lápok viszonylag sok tőzeget rejtenek.

Viru raba deszkapallója a kilátóból
A dagadólápok csapadékvízből táplálkoznak, és kevés a talajukban a tápanyag, ezért a fák - fenyők, nyírek törpék maradnak, és sajátos látképet nyújtanak a mocsárjárónak. A dagadóláp vizei magasabban állnak a környező vizektől, ezért mindig kifelé folynak a patakok. A nagyobb lápokban pedig kisebb-nagyobb tavacskákba gyűlik össze a víz, zsombékokkal és lapos részekkel váltakozva tipikus lápos tájat képeznek. Mivel a lápvízben kevés a só, ezért nem nagyon lehet vele szomjat oltani, de mosásra igen alkalmas. A kesenyés ízét és barnás színét a szerves anyagok okozzák. Némelyik láptóban még úszni is lehet, ahol kiépítették a létrát, hogy be- és kimehessen rajta az ember, mert az ilyen tavaknak nincsen rendes partja.

Tolkuse raba lápos erdőalja
A sokfajta moha mellett a lápokban gyakori növény a hanga, de sok bogyót is szedhetünk: tőzegáfonyát, vörös áfonyát, fekete áfonyát, mocsári hamvasszedret. A helyiek általában ismerik a legjobb gyűjtőhelyeket és nem szívesen osztják meg ezt a tudásukat másokkal.

Tolkuse raba, fenyőtörpe
Sok észt lápban kiépített kirándulóutak találhatók, szépen táblákkal és deszkapallókkal felszerelve. Általában kilátók is várnak a természetjárókra, hogy felülről is tudjanak gyönyörködni a eléjük táruló látványban. Valamelyikben olyan profin csinálták meg a deszkautat, hogy babakocsival és kerekesszékkel is használható. A kiépített útról nem tanácsos kilépni, mert a talaj süppedős, és a törékeny növényzetben sem kéne kárt tenni.

Tolkuse raba a kilátóból
A lápok minden évszakban tartogatnak felejthetetlen élményeket, és különböző napszakokban is érdemes kipróbálni egyiket-másikat. Én már voltam esőben és forróságban, nyáron és ősszel, a téli és a tavaszi lápjárás még előttem áll. Sőt van egy ilyen zenei feszivál, ahol egy koncsert napfelkeltekor tartatik egy mocsárban. De szervezett tematikus láptúrák is indulnak itt-ott.

Laeva raba látképe
A lápokról, útvonalakról itt lehet tájékozódni. Vagy egy észtet kell fogni, hogy elkalauzoljon.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése