2014/01/24

Mit esznek az észtek?

Ha a most zajló Grüne Woche kinálatát nézzük, amelynek partnerországa idén Észtország, akkor azt lehetne hinni, hogy rengeteg vadat esszünk. Azért az nem teljesen így van. A ritkább és drágább húsokat természetesen azok eszik, akiknek telik rá. De országimázsnak jó, főleg mert szépen összecseng a Naturlich Estland szlogennel.
A hírek szerint a medvehús már az első napon fogyott el, úgyhogy kellett még rendelni. De amit elvittek oda az ország képviselésének nemes céljából: természetesen sört, vodkát, paprikás itókát, likőrt és fekete áfonyás bort; fekete kenyeret, halat (fűszeres apróheringet, fogassüllő filét és mást halfélét), szarvashúst, vadhúsból készült termékeket, medvehúst, sertésszalonnát; mindenféle erdei gyümölcsös finomságot: lekvárt, lét; édességeket: csokit, bonbont, fagyit, túró rudit; mézet és még mást is. Úgyhogy elég jól lehet ott lakni.
Az első napokon a borókafenyővel és égerfával füstölt sajtoknak, fűszeres apróheringnek (vürtsikilu), bogyós chipseknek és fekete ribizlis ketchupnak volt huzatja. Ezek olyan izgalmasan hangzanak, hogy magam  is kíváncsi lennék rájuk, no nem a halra, azt valahogy nem kedvelem.
És persze vitték az egyik nemzeti eledelünknek tartott kamát. A kama igazából egy őrleménykeverék, ami tartalmaz árpát, rozst és borsót. Rendszerint aludttejbe vagy kefirbe keverve, egy kis cukorral ízesíve isszuk, és tipikusan nyári eledelnek mondható. De készítenek belőle desszerteket is, mint pl. a képen látható habot.

DSC_5497 by Põllumajandusministeerium
Kamavaht. Foto: Põllumajandusministeerium on Flickr.

Észtországban feltétlenül érdemes megkóstolni az észt túró rudit, ami kohuke névre hallgat, és semmivel sem marad el a magyar testvérétől.
De a legeslegfinomabb észt előétel-főétel-desszert, amit el tudok képzelni, a feketeáfonya leves, ahol pontosan három hozzávaló kell: egy jó adag áfonya, egy kis tej és cukor. Össze kell keverni, nem fontos, hogy túl folyékony legyen, hanem az a fő, hogy elég legyen, és ki-ki kifejlesztheti a neki megfelelő sűrűségét a három komponensnek. Irtó finom!

Ide a végére azért biggyesztek egy "rendes" ételt is, ami azért finom, mert én szeretem a krumplit, tudniillik krumplin nőttem föl. És a hozzávalók Magyarországon is könnyűszerrel beszerezhetők. Íme:

Mulgipuder (Mulgi kása)
Hozzávalók 4 adaghoz: 
1 kg krumpli
1 l víz
10 dkg hántolt árpa
1 tk só
1 nagyobb fej hagyma
10 dkg szalonna (elhagyható vegetáriánusok esetében)
A meghámozott, kockára vágott krumplit sós vízben felteszed főni, és beleöntöd az előző nap beáztatott, leöblített és lecsepegtetett árpát is. Fedő alatt kis lángon puhára főzöd (a krumpli hamarabb megpuhul, mint az árpa!). Mikor már az árpa is teljesen puha, a felesleges vizet leöntöd róla, majd többé-kevésbé egyneművé kevered. (Azért ne legyen krumplipüré!)
A szalonnaszeleteket vékony csíkokra vágod, zsírjára sütöd, és megpirítod benne a finomra vágott vöröshagymát.
Tálalás:
Az adagonként tányérra halmozott kása tetejére teszünk a szalonnás hagymából, és hideg tejet kínálunk mellé.
Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése