2014/01/24

Népviselet újratöltve

Aki Észtországban jár-kel, az hamar megállapíthatja, hogy az észtek szerfölött szeretik a népviseletüket. És itt nem csak és nem elsősorban a hagyományos gyapjúszoknyákra, térdnadrágokra, fejkötőkre, miegymásra kell gondolni, hanem sokkal inkább a népviselet ihlette új ruhadarabokra és használati tárgyakra, amelyekkel lépten-nyomon találkozhat az ember.
Nem is tudom már pontosan, mi volt az első fecske, de már hosszú évek óta egyre több szép, ötletes, ízléses felhasználási módját lehet látni a népviseleti mintáknak. Például az etnosokk, vagyis a népviseleti mintás zokni, aminek nagy sikere lett, úgyhogy később a termékcsalád harisnyával és leggingsszel is bővült.

Észt etnozoknik a Skanzenben. Fotó: Bach Máté
Leginkább talán a csíkos szoknyamintákat használják fel a legkülönfélébb módokon. Persze magát a szoknyát is felturbózva láthatjuk, elég csak megnézni pl. az Észt Televízió leánykórusát (ETV Tütarlastekoor). De a csíkok nagyon sok alakban vannak jelen a mindennapi életünkben, nálam pl. párnák, táska, öv és bögre képében. És ezek biztosítják, hogy jó kedvem lesz, amikor rájuk nézek.
Igazából mindenki, akinek van hozzá kedve, maga is készíthet egy-egy színpompás darabot, mert a minták szépen megtalálhatók sok régi és újabb könyvben is. A alábbi képen látható az az övmintás tok is, amiben külső merevlemezt tartok. A lehetőségek mindenesetre végtelenek.

Egy tisztes háztartásban csak akadgat néhány népviseleti motívum
Láttam már népviseleti mintás laptopmatricát, tornacipőt, gumicsizmát, esernyőt, talicskát, nyakkendőt, konyharuhát, babzsákot, függönyt, tapétát, buszt, szóval tényleg nagyon sok mindent, de még mindig nem unom. És bár itt is leginkább a muhui sárgát és a kihnui mintát alkalmazzák, azért sok minta van még a tarsolyban, amiből lehet meríteni. Egyébként Magyarországon is kapható az észt népviseleti mintás ajándéktáska.

Ezekből a bögrékből még jobban esik a reggeli kávé, rendes észt adaggal
A mintaszeretet egészen odáig fajulhat, hogy a mindennapi használati tárgyakat vonjuk be a kedvenc színkombinációinkkal. Erre példa egy bicikli, ami leginkább talán szobabicikli, mert utcán nem igen járnak vele. Az alkotás pedig közös munkával született a budapesti Észt Intézetben egy észt kiállításra, amit a Néprajzi Múzeum szervezett. A bicikli Hiiumaa szigetéről származó Reigi szoknyacsíkokat visel kötött formában. Később a biciklitulajdonos ujjai között egy azonos mintájú mobiltelefonos tok is készült titkos információim szerint.

Reigi mintás bicikli
Aki kedvet kap egy kis észt kötéshez, annak érdemes figyelni az Észt Intézet programjait. Borongósabb hónapokban néhanapján összegyűlik egy vidám társaság, és jóízű beszélgetés kíséretében kötöget. Ott lehet szert tenni a mintákra és a fogásokra, valamint megcsodálni a kicsi kötött állatkertecskét, ami - mondanom sem kell - csupa észt kötésmintát hord magán.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése