2014/02/09

A csontfájás napja

Február 9. a csontfájás napja (luuvalupäev) az észt népi kalendárium szerint, ezért ne csodálkozzunk, ha porcikáink itt-ott sajognak, szaggatnak, hasogatnak ezen a napon.

A régi egyházi naptár szerint Szent Apollónia emléknapja ez, aki a fogfájósok és a fogorvosok védőszentje volt már a középkorban (mártírhalálát megelőzően állítólag kiverték a fogait), és hatékony segítője a bajban hozzá fordulóknak. Innen eredt a nap elnevezése a régi népi kalendáriumban is. A XIX. századra az észt területen a szent tiszteletével együtt feledésbe merült a csontfájás napja is. Bár XVIII. századi nyomtatványokban előfordul a nap elnevezése, akkor vált újra ismertté, amikor a XIX. század második felében, a nemzeti ébredés és romantika korában tömegesen kezdtek megjelenni a ponyvakalendáriumok. Ezekben ismeretterjesztő információk is helyet kaptak, így a csontfájás napjáról való megemlékezés is, valószínűleg irodalmi forrásokból. Manapság már főként csak a „földhívők” csoportja (maausulised) tartja számon e napot, bár Szetu-földről és Hiiumaa szigetéről származó adatok szerint ezen a két vidéken a XX. században megemlékeztek a csontfájás napjáról. A mai nyomtatott naptárakba valószínűleg csak az érdekes elnevezés miatt kerül be február 9-éhez „a csontfájás napja” megjelölés.

Bár ünnepléssel nem jár, a csontfájás napja részleges dologtiltó nap, kímélni kell csontjainkat, tilos nehezebb munkákat végezni, ha nem akarjuk, hogy a következő évünket csontfájás (fogfájás, arcüreggyulladás, reuma, ízületi gyulladás stb.) kísérje végig. Ugyanilyen okból tovább lehet aludni reggel, és a nap folyamán tilos futni, ugrálni és táncolni. A férfiak nem foghatnak fejszét és nem nyírhatnak birkát, az asszonyok pedig nem varrhatnak gyapjúszövetet és nem fonhatnak, különben szúrós gyapjú nő a birkákon a következő évben.
Időjárásjóslás is fűződik hozzá: ha ezen a napon esik a hó, jó nyárra lehet számítani.


Forrás: 
BERTA – Eesti rahvakalendri tähtpäevade andmebaas: http://www.folklore.ee/Berta
Eesti rahvakultuuri leksikon. Eesti Entsüklopeediakirjastus, Tallinn, 2000., 149.
Etnograafisõnaraamat. Eesti Keele Sihtasutus, Tallinn, 1996., 106.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése