2014/02/26

Ahol az internet emberi jog

Észtország talán pont azért lett a világ leginkább internetizálódott országainak egyike, hogy minden lakosnak egyformán legyen hozzáférése a fontos szolgáltatásokhoz (bank, választások, ügyintézés). Észtország 98%-át fedi az internethálózat, és az emberek hozzászoktak, hogy sok helyütt ingyen netezhetnek. Mindenféle éttermekben, kávézókban ritkaság inkább az, hogy nincs ingyen wifi. Ugyanúgy szokott lenni internet benzinkutaknál, könyvtáraknál, köztereken stb. Valahogy ugyanolyan természetesen hozzátartozik ez az életünkhöz, mint a levegővétel.


Tallinn óvárosában (Fotó: wifi.ee)
Még vonaton és buszon is netezünk állandóan. Az internet és a mobiltelefon elterjedése azt eredményezte, hogy 2010 december 1-jétől megszűnt a telefonfülkék működése, és 2011-ben leszerelték az országban az utolsó nyilvános telefonkészüléket is.
Az észtek a Skype-ot is sajátjának érzik, ugyanis a Skype műszaki megoldását három észt férfi dolgozta ki: Jaan Tallinn, Ahti Heinla és Priit Kasesalu. És az internetes telefon adta lehetőségeit használták már legalább egy diplomamunka védésére is, mert a munkát meg kell védeni akkor is, amikor a védő épp Budapesten tartózkodik, a bizottság pedig Tartuban. Épp ez történt 2006-ban egy Tartui Egyetem pszichológia szakán védett dolgozattal.

Skype Station (Fotó forrása)
A tallinni Lennart Meri reptéren pedig van egy Skype állomás, ahol ingyen videóhívásokat lehet intézni. Az állomás úgy van kitalálva, hogy ha véletlenül el is felejtenénk kijelentkezni, akkor ezt megteszi helyettünk a gép, mert a padlóban lévő szenzorok jelzik a távozásunkat.Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése