2014/02/02

Hiúz - Ilves

Az észt erdőkben más élőlények mellett vélhetően kb. ezer hiúz is éldegél, és más európai élőhelyektől eltérően vadászni is lehet rájuk. Az észt hiúzok maguk főleg nyulakra és őzekre szakosodtak, de időnként ráfanyalodnak madarakra, rágcsálókra és más ragadozókra is.

Fotó: Wikipedia
Észtországban a hiúz sok más okból is jelentős lény. Amikor 1939-ben megnyitották a tallinni állatkertet, egy hiúz volt benne az első állat. Az Illu névre hallgató kishiúz Finnországból került át Tallinnba, az észt versenylövők kapták jutalmul a helsinki világbajnokságon elért első helyezésért. Azóta a hiúz a tallinni állatkert logója.
Az állatvilágon kívül a hiúz megjelenik az észt családnevekben is. Toomas Hendrik Ilvest, a jelenlegi köztársasági elnököt 2006-ban választották elnökké, a nagyvilágban pedig aktív twitterhasználóként és a kiberbiztonság élhacosaként ismerik.
És még egy népszerű Ilves: az író-zenész-művész Aapo Ilves, aki sok minden más mellett a 2012-es észt eurovíziós dal szövegét is írta. A dal Ott Lepland előadásában hatodik lett Bakuban.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése