2014/02/03

Kastélyok és udvarházak

Észtország nem büszkélkedhet pompás királyaival, mert nincsenek neki. Minden királyi uralkodó, aki magáénak tudhatta ezt a darabka földet valamikor az évszázadok folyamán, mind idegen volt, és nemigen tette be a lábát e messzi pogány provinciába.
A királyoktól függetlenül azonban mégis épültek kastélyok és udvarházak, mégpedig a balti német nemesek révén. Hogy mit csináltak ezek a németek a Baltikumban, arról itt lehet olvasni.
Az udvarházak virágkorában, kb. száz évvel ezelőtt 1245 főudvarház (peamõis) volt Észtországban, ehhez társult még 108 lelkészi udvarház (kirikla) és közel hatszáz mezőgazdasági udvarház (karjamõis). A jó, kifogásolható vagy úgy-ahogy megmaradt állapotű udvarházakat most virtuálisan egy észt portálon lehet nézegetni. A portál több mint 700 udvarházról kínál információkat és fotókat. Egyikben-másikban múzeum tevékenykedik. Van, ahol szálloda vagy étterem, iskola vagy valamilyen hivatal működik. Az adatokat Valdo Praust gyűjtötte össze, aki a teljes észtországi udvarházörökséget végigjárta és lefényképezte.
Egyfajta ismertetése az észt udvarházaknak az Udvarházmesék c. fotókiállítás is, ami március elejéig tekinthető meg a tallinni Kiek in de Kök nevű toronyban és amelynek anyagában itt lehet böngészni. Hátha valakinek kedve szottyan a böngészde hatására személyesen is felkeresni e mesés helyszíneket.

Alatskivi kastély. Fotó: Wikipedia


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése