2014/02/14

Papír nélküli ügyintézés

Észtországban elkezdődött az adóbevallások kitöltésének és beadásának ideje. Ma reggel megnyílt az adóhivatal megfelelő felülete, és már vannak jócskán, akik túlestek a bevalláson. Tavaly az adóbevallók 95%-a intézte elektronikusan az ügyeit. Észtországban ez rendkívül egyszerű, és az esetek többségében pár kattintással elintézhető, nem kell sehova elmenni, mindenki otthon, a leginkább megfelelő időpontban tudja megcsinálni. Ehhez az id-kártyával (az észtek személyi igazolványával) kell bejelentkezni, megnézni, hogy stimmelnek-e az adatok az előre kitöltött bevallásban, és ha igen, akkor jóváhagyni azt. Nem emlékszem, hogy valaha is elmentem volna az adóhivatalba, pedig már több mint tíz éve dolgozom és adózom.
Ugyanígy nem szoktam postán vagy egyáltalán papíron küldözgetni bármilyen hivatalos dokumentumot, már amennyiben ezek észt hivatalokkal, intézetekkel kapcsolatosak. Mindenféle szerződést digitálisan írok alá, elég csak két pin-kóddal azonosítanom magam az id-kártya segítségével.
Észtország elektronikus ügyintézéséről angolul és magyarul is írtak már, én csak megerősíteni tudom, hogy aktív használóként el nem tudnám már képzelni, hogy adóbevallás, választás, szerződéskötés vagy éppen új id-kártya rendelése miatt kitegyem a lábam a (magyarországi) lakásból.
Tavaly decemberben Észtország Finnországgal kötött együttműködési szerződést, hogy a finneknél is kifejlesszék ezeket az e-szolgáltatásokat. A szerződést a két miniszterelnök írta alá – ki-ki a saját irodájában, az egyik Tallinnban, a másik Helsinkiben – persze digitálisan. Ez volt az első államközi szerződés, amit így kötöttek meg. Észtország részéről ingyenes a segítség.

+iD
És persze egy észt, Martin Lazarev találta ki a világ legkisebb id-kártya olvasóját is, amit szépen zsebre lehet vágni, és pendrive-ként is lehet használni. Az USB-csatlakozás pedig megkímél a zsinóroktól. Én boldogan használom a nemrég bemutatott kütyüt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése