2014/02/19

Szigetőr kerestetik

Észtországnak 1521 szigete van. 97%-a a szigetek lakosságának a három legnagyobb szigeten él: Saaremaa, Hiiumaa és Muhu szigetén. A legutóbbi népszámlálás szerint pedig 3%-a Észtország állandó lakosainak él szigeteken, vagyis egy kicsit több mint 40.000 ember.
A nagyobb szigetek mellett vannak olyanok is, ahol az egyetlen, és korántsem állandó lakos a szigetőr. Ilyen a nehezen megközelíthető Keri sziget Észtország északi partján a Finn öbölben, ahol egymást váltják az önkéntes szigetőrök. Az állás olyan népszerűnek bizonyult, hogy időnként egy éves a várólista.
A sziget kicsi, összesen csak 150x450 méter, a szárazföldtől 20 kilométerre, a szomszédos Prangli szigettől 6 kilométerre. A sziget elég kopár, nincs is rajta fa, csak rengeteg kő. A sziget büszkesége pedig Észtország legészakibb szaunája és a védett világítótorony. A mindenkori szigetőr pedig egy szovjet időkből származó kaszárnyaépületben fészkel.

Keri sziget (Fotó forrása)
A világítótorony automatikusan működik, de a szigetőr jelenléte akkor is szükséges. A sziget felügyelője 2006 óta az állammal kötött szerződés alapján a Keri Társaság. A szigetőrök váltakoznak, van, aki magányra vágyik és a szelek, viharok közepette szeret lenni, ahogy illik is egy északi emberhez, nem kell mindig délszaki napsütötte homokdűnéket és türkízkék vizeket áhítozni.

Esti színek, a fotó forrása és még több kép az egyik szigetőr blogjában
Szigetőrként töltött évéből egy észt költőnő Kristiina Ehinnek verseskötete is született. Ő Mohni szigetén őrködött. A kötetben egyaránt találhatók versek és naplótöredékek.

Kristiina Ehin
Augusztus 1.

Furcsa most a város zajára gondolni. Itt a szigeten virágzik a mezei aszat, a tenger fénylik és nyugodt. Szamócát ettem és lekapartam a folyosó faláról a régi zöld lakkfestéket. Piros öreg vakolat maradt utána. Ma azon gondolkoztam, vajon a boldogság az, ha mindened megvan. Vagy épp az, ha még nincs meg mindened és álmodozhatsz róla? Vagy az a boldogság, hogy valamilyen különös oknál fogva egyszerűen elégedett vagy azzal, amid van.

(Csüllög Edina fordítása, forrás: Pluralica, kortárs észt szám)

Szóval érdemes figyelni az állásajánlatokat azoknak, akik nem félnek az egyedülléttől és a természettől, hátha egy ilyen helyen rájön az ember, mi is a boldogság.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése