2014/03/16

600 lakos, 100 oldalkocsis motor

Kihnu a legnagyobb sziget a Rigai öbölben, és hetedik legnagyobb szigete Észtországnak, aminek kevesebb mint 600 lakosa van, és aminek az útjain 100 oldalkocsis motor gurul, lévén ez a mindennapi közlekedési eszközük.
Mivel régebben a kihnui férfiak állandóan a tengeren voltak, azért a többi munka a nőkre hárult. Nagyon ismert a kihnui kézimunka, főleg a csíkos szoknyák, de a vékony gyapjúfonalból vékony tűvel (1,25-ös méretűvel!) kötött kesztyűk is. A kihnui kesztyű külön kategóriát képez az észt kézimunkahagyományban, és mintákban is nagyon gazdag, mert minden asszony saját mintát igyekezett kitalálni. Szépséges kesztyűket pl. itt lehet nézegetni Kristi Jõeste blogjában.
Egy idei fotósversenyen pont egy kihnui leányzót ábrázoló kép lett az első. Silvia Soide a kihnui világítótorony tetején fényképezte le a lányt, ahogy teát iszik szép kihnu mintás kesztyűben.


Kihnui leányzó teázik a kihnui világítótorny tetején (Forrás)
A nők tartották életben a mai napig a népdalokat is. Kihnu szigetén a nők minden nap népviseletben járnak, még motorkerékpáron vagy traktoron is, ezt máshol nem látni Észtországban (Kääriku tanya gazdasszonya a kivétel). A csíkos szoknyaanyagot maguk szövik szövőszékeken.
A szigeten van egy kis templom is, ami eredetileg evangélikus egyház szentélye volt, később pedig ortodox lett, amikor a 19. század közepén a szigetiek majdnem in corpore áttértek. És természetesen van világítótorony is.
Kihnu kulturális körzet 2003 óta UNESCO szellemi kulturális örökségének.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése