2014/03/23

Anu Raud

Anu Raud iparművész, aki az észtek fejében leginkább szőnyegekkel kapcsolódik össze, az utóbbi időkben jó néhány elismerésnek örvendhetett, 2013 decemberében kapta az észt nemzeti gondolat (Rahvusmõtte auhind) díjat. Ezt a díjat évente egy olyan embernek ítélik oda, akinek a munkássága kiemelkedően gazdagította az észt nemzeti és állami öntudatosságát.

Fotó: Sven Arbet (Maaleht)
Tavaly egy kiállításon lehetett látni Anu Raud legjobb munkáit. A kiállítás címe Eesti asi (Észt ügy/dolog) elég jól foglalja össze a munkáinak lelkületét. A szőnyegein ötletesen értelmezi a gazdag népművészeti elemeket, pl. kesztyűkből álló fákat, madarakat ábrázol, vagy népviseleti díszítőzsinórt használ fel grafikai eszközként, és zsinórral rajzolja meg a képet (mulgi kuue graafika). Ezzel a technikával készül az idei dalos- és táncosünnepére egy közös szőnyeg.

Anu Raud könyve, borítóján a Pacsirta-szönyege
Az Észt ügy c. kiállításáért Anu Raud kulturális díjat kapott február 24-én, az észt függetlenség napján.
Egyébként meg egy tanyán él és birkákat tart, hogy legyen anyag a szövésre. A tanyára eljönnek az egyetemi hallgatók a közeli Viljandi városkából, ahol a Tartui Egyetem részeként működő kulturális akadémián a népi textília szakon tanulják a régi idők kézimunkás fortélyokat. Maguk a tanya bárányai is megjelennek a Raud szőnyegein, különösen a tartui Jaani templom számára készített textíliákon.
A tanyát és a szőnyegeket itt lehet látni egy videón.
Anu Raud gyűjtő is, a régi népviseleti darabok az ő alapította Heimtali múzeumban lelnek új otthonra. Anu Raud úgy tapaszalta, hogy a régi dolgok, a régi ruhadarabok hosszabb életűek, ezeket tovább is lehetett örökíteni. Ezek elkészítésére több idő is kellett - elég a Kihnu szigetén kötött kesztyűket megnézni: nagyon vékony fonalból készültek és bonyolult mintákat kötöttek bele, de ezek ki is tartottak évtizedekig, nem kellett minden évben újat venni.

Övek a Heimtali múzeumban (Forrás)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése