2014/03/09

Észt családnevek adatbázisa

Az észt családnevek kutatásának egyes eredményei elérhetők az interneten is. Aadu Must kutatómunkája és Mihkel Kraav programozó együttműködésében született névtani adatbázisban meg lehet nézni, milyen helyen adtak először egy-egy nevet, vagy milyen neveket adtak egy konkrét uradalomban. Például ha megnézzük a Klettenberg név származását, akkor megtudjuk, hogy a Vastemõisa uradalomból való. Vagy Jaanhold nevet Olustvere uradalomban adtak. Az előbbi mindig is ilyen formájú volt, az utóbbi pedig eredetileg Jahnhold alakban szerepelt. Vagyis, ha jól megnézem, akkor sem az apai, sem az anyai ágon nem mondható túl mozgékonynak a rokonságom, mindkét uradalom nagyon közel van a mostani lakóhelyünkhöz.
Ha megnézem a szülőfalumban adott neveket, akkor összesen 89 családnév szerepel a listán. Van köztük sok természeti név, pl. Vares (Varjú), Tihane (Cinege), Varblane (Veréb), Pihlakas (Berkenye), Kask (Nyírfa), Allikas (Forrás), Jänes (Nyúl), de találhatók ott egész furcsák is, pl. Tollinling, amit nem is tudok sehová tenni. Egy vicces név, a Vanakisa valószínűleg gúnyos indulatról árulkodik, mert ki az, aki az Öreg Kiabálás szeretne lenni önszántából? Vagy ki tudja?

Olustvere udvarház (Fotó forrása)
Ugyanebben az adatbázisban megnézhetjük azt is, hogy mi lett a nevekből észtesítés után. Ha maradunk az előbbi Klettenberg példánál, akkor azt látjuk, hogy az ilyen nevűek kilenc különböző észtesített nevet vettek fel, pl. Kase, Kose, Lehtla, Selge, és semelyik sem fordítása az eredeti névnek. Persze akadt olyan is, aki maradt a németes névnél. Talán nem akart Bojtorjánhegy lenni senki. Én szívesen maradok Bojtorjánhegyi Rétnek. Ugyanúgy a Jaanhold-név hordozói is többfelé változtatták a nevüket, pl. lett belőle Aarend, Järve vagy Jõgisalu. Az én nagyszüleim mindenesetre nem észtesítették a nevüket, sajnos már nem lehet megkérdezni tőlük, miért nem.
Mindenestre nagyon érdekesek ezek a nevek és a mögöttük lévő hajdani idők.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése