2014/03/27

Fából sajtolt innivaló

Ha Észtországban jártunkban-keltünkben tavasszal mindenféle edényekkel találkozunk nyírfák vagy juharfák alatt, amelyekbe egy kis favályún csurog vagy csepeg átlátszó lé, akkor biztosra vehetjük, hogy megjött a tavasz: megindultak a nedvek a fákban. És az észtek, akik ezt tudják, valamennyit kieresztenek belőle. Minél hidegebb volt a tél, annál édesebb lesz a lé. A csapolás a fák rügyezéséig tart.

Kasemahl (Nyírfalé)

A lé természetes ízű, azaz ne számítsunk túl nagy ízorgiára. Van benne egy csomó jó anyag, ami állítólag segít a fáradtság és a stressz ellen, elűzi az éhséget, frissiti az embert, de még a felfájást is enyhíti. Van, aki mélyhűtőbe is eltesz belőle, majd szobahőmérsékleten felolvasztva issza, amikor épp erre szomjazik. Érdemes megkóstolni. Néha még boltban is kapható kasemahl néven. A juharlé (vahtramahl) egyébként édesebb szerintem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése