2014/03/04

Fókakamera indult!

A looduskalender honlapján elindult a fókakamera. A Balti tengerben manapság vélhetően 20 000 kúpos fóka él. Az ellés ideje a Balti-tengeren februárban-márciusban van, ha van jég, akkor jégtáblákon ellenek a nőstények, amikor nincs, kicsi szigetecskéken hozzák világukra az egyetlen, fehér színű fiókájukat.

Fókás part
Az észt szigeteken, különösen a Kihnu és a Ruhnu szigetén hagyományosan fókavadászattal is foglalkoztak, csak hát ezt megtilották az 1970-es években, amikor védett állattá nyilvánították a fókát, mert nagyon megcsappant a számuk. Mára megint népes a Balti tengeri fókaközösség, és a kihnuiak újra szeretnének vadászni a kúpos fókára. Az indokáik elsősorban kulturális jellegűek, és a kulturális örökség megőrzését hangsúlyozzák. A fókazsírt energiadús táplálék mellett használták üzemanyagként is lámpákban és tűzhelyekben. Bőrből sokféle használati tárgy készült, a húst pedig mind az emberek, mind a kutyák ették.

Looduskalenderes fókák
Manapság a legnagyobb veszély a fókáknak a halászat, évente legalább 1000 kúpos fóka pusztul el a hálókban. A túl intenzív halászat miatt csökken a szaporodó fókaállomány eledele, és emiatt lecsapnak a hálókra. A helyzet megoldására Svédországban és Finnországban korlátozott mértékben újra megengedett a fókavadászat. A hálókat is próbálják fejleszteni, hogy ne veszélyeztessék a fókákat.
Jó fókalest! És néha énekelnek is szépen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése