2014/03/28

Kötött állatkert

Anu Raud észt iparművész, aki nem csak szőnyegeket álmodik meg a gyapjúfonalból, hanem egyszer évekkel ezelőtt játékállatkákat is kitalált, amikor az egyik városban jártában látta, milyen játékokat árulnak a boltban. Műanyag helyett valami otthonosabbra vágyott, úgyhogy hazaérvén rögtön meg is rajzolta az első mintaállat tervét. A mintaállatot szó szerint kell érteni: a kötött állatka hagyományos kesztyűmintát viselt.

Róka koma
Volt persze egy hátsó szándéka is Anu Raudnak: különböző észt zokni- és kesztyűmintákat tanítani a gyerekeknek, jellegzetes színkombínációkat megismertetni velük. De hátha egy-egy gyereknek kötni is támad kedve, és milyen jó lenne pont egy ilyen kedves állatkával kezdeni a kötéssel való barátkozást.

Csíkos szoknyás kutyalány, kesztyűmintás nyúl
Azóta szépen gyarapodott a nyáj: lett mintás koca, aminek patentgombbal a hasa alatt csüngenek a malacai, nyúl, róka, macska, kutya, laposhal - ezek vattával töltött jószágok. És lettek kesztyűbábok is, mind csupa-csupa mintásak, színesek, népviseleti motívumosak.
Medvebocs, szarvas
Néhány éve a kecskeméti Szórakaténusz Múzeumban bemutattak egy kis válogatást a gazdag mintanyájból, de néhány jószág az Észt Intézetben is lakik.


Kutyusok

Laposhal

Az állatkákat bárki meg tudja kötni, mert megjelent egy könyv Kirikari (Mintanyáj, Mintás nyáj) címmel. Magyarországon érdemes őszi-téli szezonban ellátogatni az Észt Intézet kötőklubjába, ahol néha ilyenekre is vállalkoznak a kötögetők.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése