2014/03/11

Rebarbarát(!)

Egy tisztességes észt kertjében ott van egy kis rebarbara, mondhatjuk, hogy az észtek egy rebar-barát nép. Érdemes tavasszal, frissen fogyasztani. Legfinomabb a friss szára, a levele pedig mérgező, az egész növény ugyanakkor dekoratív is, úgyhogy minden kertnek egyben dísze is, amikor éppen sarjad és cseperedik.

Rabarber
Rebarbarából készítenek lekvárt, levet, bort, chipset, nagyon finomak a rebarbarás sütemények, és levest is lehet főzni belőle (gyümölcsleves kategória, bár rebarbara zöldség). Csak úgy önmagában is jó rágcsálni. Csupa jó dolgot tartalmaz: K-vitamint, C-vitamint, kalciumot, káliumot. Szóval érdemes keresni a piacon, zöldségesnél, lassan itt a szezonja.

Itt egy rebarbarás sütirecept:

Tészta:

15 dk vaj
3 dl liszt
csipetnyi só
3 ek víz

Rátét:
30 dk aprított rebarbara
1 tk fahéj
2 tojás
1,5 dl cukor
3 dk vaj
1 ek liszt 

Csipegesd össze morzsásra a vajat, a lisztet és a sót. Add hozzá a vizet, és gyúrd össze tésztává. Nyomkodd a tésztát a forma fenekére és szélére. Süsd 200 fokon 10 percig.
Vágd apróra a rebarbarát, szórd rá az alapra, a rebarbarára meg a fahéjat szórd. Olvaszd meg a vajat. Verd habosra a toját a cukorral, add hozzá az olvasztott vajat és a lisztet. Öntsd rá a keveréket az alapra és süsd még 25 percig. A tetejére szórhatsz porcukrot. Fagyival vagy vaníliás öntettel is nagyon finom a süti.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése