2014/04/08

Duda

A duda (torupill) évszázadok óta az észtek népszerű hangszere. A duda tömlője régebben a tengerparton fókagyomorból készült, szárazföldön más, nagyobb állat gyomrából, hólyagjából vagy kecskebőrből. A duda vélhetően a 13. században terjedt el Észtországban vagy kicsit később a németek vagy a svédek közvetítésével. A duda tánc kísértetéül szolgált családi ünnepségeken, kalákákon, korcsmákban. Ugyanakkor fontos szerepe volt bizonyos szertartásokban is, pl. lakodalomas menetben.

Tanfolymokon, táborokban is tanulható a dudálás.
A duda reperoárjába főleg keringők taroznak (labajalavalss). A duda a 18. század végén, a 19. század elején kezdett visszaszorulni a hegedű és a harmonika (lõõtspill) elől, de még hatással volt az akkori zenére - sajátos dudaimitációk hegedűn, harmonikán, új fajta kannelen, de vokális dudaimitációkról is vannak adatok. Az utolsó hagyományos dudás, Aleksander Maaker halálával megszakadt az ősi dudahagyomány Észtországban.
Az 1970-es dalosünnep előtt egy dudás tanfolyamot szervezett a dalosünnep irodája. Olev Roomet volt a tanár, aki még tudott dudán játszani, és akinek volt egy régi dudája. Ennek példájára készítettek huszonöt dudát, aminek tömlője gumiból készült. Ezt a tanfolyamot tarthatjuk az észt duda újjászületésének kezdetének.
Később a legismertebb dudakészítő mester Ants Taul volt, 30 évig (1974-2006) készített hangszereket, és a tudását átadta a fiának. Azóta Andrus Taul készíti a dudákat Észtországban.
A mai dudások régi felvételeket hallgatva sajátítják el a hagyományos számokat. De teljesen új repertoárt is játszanak rajta. Tanulni pedig a Viljandi Kulturális Akadémián, az Észt Zene- és Színházakadémián lehet.

Triinu Taul és Anu Taul (Viru Folk)

Április 10-én pedig személyesen is el lehet menni Budapesten hallgatni észt népzenét a Nyitott Műhelybe, ahol Anu Taul remélhetőleg megszólaltatja a dudáját, Tarmo Noormaa pedig harmonikán játszik. Egy kis minta a Dudástanyaról:


Forrás: Eesti rahvapille 2008, AS Ajakirjade Kirjastus, 46-50. oldal.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése