2014/04/05

Muhu

Muhu a harmadik legnagyobb szigete Észtországnak, és az út Saaremaa szigetére Muhun vezet keresztül. A sziget kb. 8000 éve kezdett el kiemelkedni a tengerből, és a legfőbb asványi kincse ugyanez a dolomit, amin áll. Az alapkőzetek itt-ott a tengerparton szépen megfigyelhetők, ahol hosszan húzódik a sziklapart, helyenként 5-6 méteresként, de olykor 10 méteresként is magasodik a Balti tenger hullámai fölé.
Muhu sziget tájképét borókák, szélmalmok, kőkerítések, zsúpfedeles háztetők jellemzik. Erdő kevesebb van ott, mint pl. Vormsin, de ezekben az erdőkben is éldegélnek őzek, szarvasok, rókák, madarak. Egyébként Muhu egyik látványosságának számít az ottani struccfarm, ahol más egzotikus állatokkal is lehet találkozni.

Muhui ihletésű kesztyűk (Forrás)
A muhui kézimunka nagyon ismert szerte az országban: a színpompás virágos hímzések és a sárga vagy naracssárga szoknyacsíkozat alapján mindig hibátlanul meg lehet állapítani a muhui népviseletet, ami pont a vidám színe miatt lett rendkívül népszerű a népviselet mai újragondolásokban is.
Muhu papucsmintás ajándéktáska (hic)
A népviseleti tarkaságának mintegy ellentéte a muhui Katariina templom, és általában az észtországi templomok egyszerűsége. Katariina templom legrégebbi templomaink egyike, a 13. század második feléből való. Mint sok más templomot Észtorszgában, így ezt is egyben erődnek építették, ezért kevés az ablaka, és ami van, az is lőrésszerűen keskeny.

Katariina (Wiki)
Muhu még emiatt is érdekes, hogy régi halászfalvak mellett ott található Észtország legluxusosabb szállások és éttermek egyike - Pädaste uradalom, ahol ötcsillagosan lehet megszállni és az ország legjobb éttermében falatozni - akinek futja ilyesmire.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése