2014/04/02

Näpunöör

Az idei dalos- és táncosünnepre készül egy nagy, négyzetekből álló szőnyeg. Minden négyzetet egy-egy résztvevő táncos, énekes, karmester, tánctanár készít, és saját fonású zsinórral rajzol rá egy-egy motívumot vagy képet. A zsinórt úgy hívják, hogy näpunöör, és ez látható a régi népviseleti férfikabátokon (némelyik helyen a nőién is).
A zsinóros díszítés megjelenik a dalos- és táncosünnep grafikájában.

(Forrás: Laulupidu Facebook-ja)
Amikor Anu Raud egyszer régebben segítőivel készítette az Észt Nemzeti Múzeumnak egy szőnyeget, ami óriási volt, nagyon bonyolult, és sok figurával, akkor olyan óceán-átúszási érzése lett: sose lesz ez kész. De ugyanakkor odamentek hozzá a Pärsti idősotthon dolgozói, és megkérték, hogy találjon ki valamit a kerekesszékben ülő nőknek, akik nagyon unatkoznak. És akkor eszébe jutott, hogy csináljanak ujjzsinórt. Épp volt egy halom új színes fonala otthon, de főleg piros fonalat adott oda nekik, mert hagyományosan piros a díszítés a kabátokon. Télt-múlt az idő, közben szinte el is felejtette az egészet, amikor egyszer csak jöttek megint az idősotthontól nagy zsinórgombolyagokkal. Akkor indult el igazán a zsinóros rajzolás, bár valahol mindig ott volt benne, hogy a mulgi férfikabát ihletésű valami szülessen, mert az apai ágon Anu Raud is mulk (egy dél-észt etnikus kisebbség az észteken belül).
videón látható pl. a mulkok családfája, ami ebben a technikában készült. Ezen a szőnyegen rajta van a köztársasági elnökünk is, ismertetőjeléül persze a csokornyakkendője szolgál.
Anu Raud meg is mutatja, hogy kell készíteni az ilyen zsinórt. Az eljén érdemes vastagabb fonallal próbálkozni.


"A tűz jövése"

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése