2014/07/03

Dalosmező

A tallinni Dalosmező, ahol az észtek összegyűlnek énekelni, 1928-ban volt először a nagy dalosünnep helyszíne. Speciális színpad először a nyolcadik, 1923-as nagy dalosünnepre készült, de akkor még nem a mostani helyen tartották, hanem máshol Tallinnban.
A kilencedik dalosünnepre találták a mai Dalosmezőnek a helyét, ami akkoriban még süppedős mocsaras vidék volt, két hónap alatt kiszárították a talajat és megépítették az első színpadot, amit aztán az évek folyamán átalakítottak annak megfelelően, ahogy nőtt a kórusok száma. Ugyanakkor a mezőt is ki kellett terjeszteni, mert már szűknek bizonyult a terület minden énekes és hallgató befogadására.

Gustav Ernesaks a dalosívvel (Fotó)
A mostani kinézet a XV. dalosünnepre készült A. Kotli tervei alapján 1960-ban.
A dalosünnepeken kívül más nagy koncerteket és fesztiválokat is rendeznek ott, pl. fellépett már Robbie Williams, Michael Jackson, Brian Adams és sokan mások. A legnagyobb történelmi esemény, aminek helyszíne volt a Lauluväljak, a daloló forradalom.
A színpad fölé ívelő tető Laulukaar névre hallgat észtül (Dalosív), és a belső felülete akusztikus képernyőként működik.

Télen
A Dalosmezőt évente sok turista keresi fel. A domboldalon elhelyezkedő mező felső részéről szép kilátás nyílik az óváros felé és a színpad mögött hullámzó tengerre. A Dalosmező látványosságai közé tartozik a 42 méter magas tűztorony, ahova fel lehet menni, leereszkedni pedig a külső falon is ereszkedhetnek a vállalkozó szelleműek; ezen kívül a dombon ott van Gustav Ernesaks, legendás karmester és zeneszerző szobra; egy éneklő pad; hangszobor Cromatico - betonból készült építmény, melynek termei más-más magasságon zengenek.

Cromatico
De egy ilyen mező kiváló hely pl. egy reggeli futáshoz is, ahogy Anders Fogh Rasmussen, a NATO főtitkára bebizonyította májusban az észtországi látogatásakor. Az észtek pedig havas teleken oda járnak szánkózni.
Szombaton a Dalosmezőn találkozunk!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése