2014/07/31

Suure-Jaani és a fesztiválja

Suure-Jaani egy kedves kisváros Közép-Észtországban. Az 1100 lakosú városnak van gimnáziuma, temploma, boltja és kocsmája, ahogy kell. Napi néhányszor buszok is megfordulnak benne. De van neki még egy zenei fesztiválja, ami nincs meg minden átlagos kisvárosnak. A természeti adottságai és gazdag kulturális öröksége révén Suure-Jaani kiváló fesztiválhelyszín.

Napkelte a Hüpassaare-mocsárban (Még több fotó itt)
Suure-Jaaniban és hatáskörében élt és alkotott néhány fontos zeneszerző, a legismeretebb közülük Mart Saar, aki a Hüpassaare-mocsárban szokott volt fürdeni egy mocsári tóban.

Az ETV lánykórus a napkelte koncerten (Fotó: Leili Kuusk)
Idén tizenhetedik alkalommal megrendezett fesztivál közvetlenül szentiván előtt tartatik meg. Kezdetekben csak Suure-Jaanihoz kapcsolódó zeneszerzők (Artur Kapp, Villem Kapp, Eugen Kapp és Mart Saar) műveit adták elő, mostanra észt és külföldi zeneszerzők széles választékát hallgathatja a közönség. A már hagyományos koncerthelyszínek - Suure-Jaani János-templom, Kapp-zeneszerzők emlékháza, vadászkastély és városi szabadtéri színpad - mellett minden évben új helyeket is bevonnak. Így pl. a tűzoltóállomásban, Lõhavere-várhegyen és Hüpassaare mocsári szigeten koncereztek az előadók.


A mocsarat pedig érdemes máskor is felkeresni, nyár közepén a madarak és a szitakötök kivételével egy lélek sem járt erre, a tavakban pedig remek a víz egy kis úszáshoz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése