2014/08/22

A Balti élőlánc

Augusztus 23-án ünnepeljük a Balti élőlánc 25 éves évfordulóját. Ez békés tüntetés volt, amelyen több mint egymillió ember állt kéz a kézben 600 kilométernél is hosszabb láncban, mely a három balti ország fővárosát kötötte össze. Az élőlánc Észtország, Lettország és Litvánia szabadságtörekvéseinek szimbólumává vált.

A demonstrációval a Szovjetunió és Németország közötti megnemtámadási szerződés és titkos záradékai (az ún. Molotov-Ribbentrop paktum) aláírásának 50. évfordulójáról emlékeztek meg. E szerződések érdekszférákra osztották Kelet-Európát, és a balti államok megszállásához és bekebelezéséhez vezettek. A titkos szerződéseket és záradékokat 1988 augusztus 23-án hozták nyilvánosságra. A Szovjetunió végül arra kényszerült, hogy az ún. Molotov-Ribbentrop paktumot jogtalannak nyilvánítsa.


A Balti élőlánc vizualizálva


Mi az egész családdal ott voltunk a láncban, beleértve a húgomat, aki ekkor majdnem három hónapos volt. Ott helyben persze nem lehetett felfogni, milyen is az egész. Azért jó, hogy vannak róla felvételek és filmek.
Az évfordulóról a Google kereső is megemlékezik az alábbi kezdőképpel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése