2014/10/05

Vodkahónap

Közben erősen ősz lett, megérkezett a viinakuu (szó szerint vodkhónap). Az elnevezés a német nyelvre vezethető vissza, és arra utal, hogy októberben kezdtek a parasztok krumplit szállítani az uradalmakba, hogy vodkát készítsenek belőle. A porikuu - sárhónap kézenfekvő, mert sokat esik az eső, és nagy a sár. A kolletamiskuu - sárguláshónap sem fantázianév.


Ott van még a hingekuu (lélekhónap) és a kooljakuu (halotthónap), mert szeptember végétől kezdődik a lelkek ideje, a sötétség, a szellemek felébredése és az ősök lelkei hazajárásának ideje, mely Szent Mihállyal (mihklipäev) kezdődik és Szent Mártonig (mardipäev) tart. Régebben azt hitték, hogy a lelkek idején nehezebb a levegő, nehezebb a levegővétel, mert a lelkek ugyanezt a levegőt veszik. A hat hetes időszak alatt még az álmok is jobban megviselik az embert.


De a természet még szép színes, és fel lehet tölteni a lelki akkumulátorokat az igazi sötétség megérkezésére. És a feltöltekezésnél nagy segítőnk persze a zene. Itt egy őszi szám:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése