2014/12/22

Mobil alkalmazással erdőbe karácsonyfáért

Az Állami Erdőgazdasági Közpot (Riigimetsa Majandamise Keskus, RMK) azt a lehetőséget kínálja az embereknek, hogy maguk menjenek el az állami erdőbe, és válasszanak megfelelő fenyőfát karácsonyra. Ahhoz, hogy biztos lehessen benne az ember, hogy állami erdőben van, nem pedig természetvédelmi területen vagy magántulajdonban lévő erőben, egy mobil alkalmazás szolgál segítségül. Az állami erdőt a Riigimets írású táblák is jelzik.

Erdőtérkép az RMK honlapjáról
A térképen sötétzöld jelzi az állami erdőt, ahonnan karácsonyfát szerezhet az ember, a barna pedig természetvédelmi területeket jelöl. Csak ott szabad levágni a fát, ahol nincs esélye a fának, hogy magasra nőjön: út szélén, árokparton, vezetékek vagy öreg erdő alatt.
Az állami erdőből származó karácsonyfáért mobillal lehet fizetni ott az erdőben, vagy előre banki átutalással. Egy-egy fa ára 3, 8 vagy 13 euró attól függően, milyen magas a konkrét példány.
Az RMK mobil alkalmazása pedig sok mást is kínál: pl. túraútvonalakat és természeti csengőhangokat. Én a pintyra szoktam ébredni.

Riigimets - állami erdő
Alternatív karácsonyfát pedig mindenki maga is építhet Rakvere város példájára. Az ottani fa ugyanis hulladékfából épült és sok ellentétes véleményt váltott ki az emberekből.


Rakvere karácsonyfája

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése