2015/02/05

Észt farsangi bukta

Az észtek farsangkor sok buktát esznek, vagyis nem egészen buktát, hanem vastlakukkel névre hallgató finomságot, amit vastagon díszitenek tejszínhabbal, hogy még bűnösebb legyen az élvezet. Nekem a kedvenc vastlakukkel-receptem az amúgy is kedvenc gasztroblogból, Ragne Värk blogjából származik. Észtük tudók előnyben. Íme a recept:

Narancsos-kardamomos farsangi bukta
kb. 15 db


3 dl langyos tej
3 dk élesztő
9-10 dl liszt
1,5 dl cukor
1,5 tk kardamom
1 nagy narancs reszelt héja
0,5 tk só
0,5 tojás
7,5 dk vaj, olvasztott és lehűtött


Kenéshez: 0,5 tojás
porcukor (rászóráshoz)
Morzsold össze az élesztőt a langyos tejben. Add hozzá a liszt felét, keverd simára és hagyjad kelni meleg helyen (konyharuha alatt) legalább 20 percig. Utána add hozzá a cukrot, a sót, a kardamomot, a narancshéjat, a tojást, és kezdd el lassan keverni géppel. Add hozzá apránként a lisztet és a vajat is, és keverd simára. Ha szükséges, akkor még lisztet, a jó tészta egyenletes, csillogó és leválik a tál faláról. Aztán még 30 percig kelesztjük meleg helyen.
Amikor megkelt a tészta, még egyszer átdolgozzuk a keverőgéppel, majd kis golyókat formázunk lisztes kézzel (kb. 15 darabot). A golyó sima és csillogó kell, hogy legyen. A golyókat sütőpapírral bevont tepsibe rakjuk és még 15 percig kelni hagyjuk. Aztán megkenjük tojással és 15-20 percig sütjük 200 fokon. Nehéz rész: hűlni hagyjuk.
A kész buktákról levágjunk egy kis részt, tölteléknek mehet levár, tejszínhab, vagy ami ízlik. Visszarakjuk a sapkát, leszórjuk porcukorral és megesszük, úgy hogy az egész arcunk tejszínhabos és porcukros tőle.

Épp ki lehet próbálni még a farsang előtt.

Ragne Värk gasztroblogja

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése