2015/04/22

Focifa

Átadták a 2015-ös év fájának járó díjat. Az idei díjazott Saaremaa szigetén található orissaarei tölgyfa lett, melynek különlegessége az, hogy egy focipálya közepén áll. A helyieknek a tölgy egyfajta központja és szíve lett a közösségnek. A körülbelül 200 éves fa már közel 70 éve nő a stadion közepén.


Egyelőre a tölgy mellett egy kis sportpálya volt, amit 1951-ben kibővítettek, és így került a tölgy a stadion közepébe. A legenda szerint két traktorral próbálták elmozdítani a helyéről a fát, de mindig a sodrony szakadt el, a tölgy meg meg sem moccant, így tehát megmaradt. A sebhelyek pedig mind a mai napig ott vannak a kéregén. A kis focisok szépen tudnak passzolni a fának, ezentúl meg kellemes árnyékot is szolgáltat.


Ahhoz, hogy figyelmet hívjon az orissaarei tölgyre, az észt fakertészek egyesületének elnöke Heiki Hanso Tallinnból Orissaaréba futott, ahol egyébkent felnőtt. A megtett 165 kilométeres úton egy kis kerekes talicskát húzott maga után, amelyen a stadion makettje utazott, közepén a tölgyet szimbolizáló ággal, melyen két fakertész himbálódzott, a füvön focizó figurák is voltak. Az útját pedig élőben lehetett követni.


Biztos Heiki Hanso erőfeszítése is hozzájárult ahhoz, hogy az észt tölgy meg tudta előzni a tatai platánt.

Brüsszelben díjjal

2 megjegyzés:

  1. De jó, anno én is erre a fára szavaztam: örülök, hogy aztán ezt a fát díjazták. Ezt most itt tudtam meg. :)

    VálaszTörlés
  2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés