2015/04/10

Márta-utca és Jeruzsálem-hegy

Tallinn legrégebbi emlékműve a Márta-utcai kereszt, mely egykori Jeruzsálem-hegyen, mai Márta-utcában található. Manapság semmi sem emlékeztet ott hegyre. Jeruzsálem-hegynek a 14-17. században hívták a helyet, ami kivégzőhelyként volt használatos.

A Marta-utcai kereszt
Ezen a helyen csapott a Lív háborúban 1560. szeptember 11-én össze tallinniakkal egy orosz sereg, mely egy fosztogatásos útról tért vissza Nyugat-Észtországból. A tallinniak oldalán kb. 250 lovas és 500 gyalogos vett részt a csatában, volt köztük dómhegyi nemes és uraság, városatya, egyszerű polgár, inas, a Feketefejűek társaságának tagja és béres. Az orosz oldalon állítólag 6000 katona is lehetett, de ez valószínűleg el van túlozva. Mindenesetre az oroszok főcsapata visszaszorította a tallinniakat a városba.
A Jeruzsálem-hegyi csatában közel 60 tallinni esett el. Az oroszok összegyűjtötték a halottait, elégették őket a bosszúból felgyújtott Tallinnhoz közeli falvakkal, és elmentek Paide felé.
Mivel az összecsapásban számos neves nemes és polgár esett el, köztük tíz Feketefejű is, a csatát egy olajfestményen is megörökítették, melyet Feketefejűek sírfelirata néven ismernek (Mustpeade epitaaf). Ez a festmény egyben a legrégebbi Tallinn festészeti ábrázolása is.


Blasius Hogreve emlékére
 A keresztet a csatában elesett tallinni polgár egy nagykereskedő Blasius Hogreve emékére állították 1561-ben.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése