2015/08/07

Veljo Tormis 85

Augusztus 7-én ünnepli születésnapját Veljo Tormis, az egyik legismertebb észt zeneszerző, akit főleg kórusműveiről ismernek szerte a világon. Ennek szép példája, hogy egyszer Budapesten volt egy japán tanítványom, aki azért szeretett volna észtül tanulni, mert valamikor Veljo Tormis műveit énekelte a kórusával Japánban, és megtetszett neki a nyelv.
Veljo Tormis sok észt és más, főleg finnugor nép népköltészetét dolgozza fel a műveiben. Tormis 1943-ban kezdett orgonázni tanulni a Tallinni Konzervatóriumban, de mivel ez a szak túlzottan az egyházhoz kötődött, 1948-ban megszüntették, és fel kellett adnia a szakját. Végül zeneszerző szakon kötött ki, a Tallinni és a Moszkvai Konzervatóriumban is tanult, és már akkor kutatta az észt népdallamokat.

Fotó: ERR
1958 nyarán Kihnu szigetén egy ősi hagyományok szerint tartott lakodalomba került, és az ősi népdal valódi környezetében olyan mély benyomással volt rá, hogy elkezdte rendszeresen átdolgozni a népköltészeti anyagot, és sajátos eszközöket talált a népdallamok feldolgozására szerzeményeiben.
1972-ben megjelent Tormis A népdal és mi (Rahvalaul ja meie) című tanulmánya, nagyon alapos és szenvedélyes kiáltvány, Tormis azóta is népszerűsíti a regiverses népdalt. Sok rendezvényen szerepelt előénekesként és beszélt a népdalokról. Az ő felfogásában a népdal nem más, mint zenei anyanyelvünk.2015 azért is a zene éve Észtországban, mert két fontos zeneszerzőnknek is szép kerek születésnapja van: Veljo Tormis ma 85 éves, Arvo Pärt pedig szeptember 11-én ünnepli a 80. születésnapját. Isten éltesse mindkettőjüket!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése